De zin en onzin van supplementen

Het voedingscentrum vindt nog steeds dat gevarieerde voeding voldoende vitamines en mineralen bevat. Bij een goede voeding heeft men niets extra nodig. Deze richtlijn is echter al aardig achterhaald, en zou hooguit nog gebaseerd kunnen zijn op voeding van ca. 50 jaar geleden. Een evenwichtige voeding bestaat tegenwoordig bijna niet meer. Het is bijna onmogelijk om alle benodigde vitamines en mineralen in een optimale hoeveelheid binnen te krijgen. De huidige voeding bevat nog maar een fractie van wat het vroeger bevatte. En als we kritisch kijken heeft 80% van de inhoud van het winkelwagentje niets te maken met essentiële voeding. Ook is meer dan de helft van de nutriënten uit je voeding verdwenen als het op je bord ligt.

Met de huidige groei- en kweekmethoden op uitgeputte, overbemestte en toch verarmde landbouwgronden, bevatten veel groenten en fruit nog slechts een fractie van de nodige essentiële mineralen. Daarbij worden vele fruitsoorten veel te vroeg geplukt en niet optimaal vervoerd en bewaard. Ook zorgt de industrialisatie van ons voedsel; voedsel moet tegenwoordig snel klaar, gemakkelijk te bereiden, er mooi uitzien en lang houdbaar zijn; dat er steeds meer tekorten ontstaan. Bijna iedere Nederlander heeft in meer of mindere mate te kampen met tekorten die niet meer door “gezonde voeding” ongedaan gemaakt kunnen worden.

Zo is ook de ADH opgesteld in de jaren 50, maar deze wordt heden ten dag nog steeds gehanteerd. Daarbij houdt de AHD in: een hoeveelheid vitamines-mineralen, waarbij een persoon in “rust” net niet ziek wordt. Wanneer een persoon daarbij werkt, sport, hobby’s ambieert, stress heeft, etc, etc, is er veel meer nodig aan vitamines en mineralen, maar ook de juiste eiwitten en vetten, dan wat de ADH aangeeft.

Orthomoleculair advies is dus grotere dosis, om preventief de algemene gezondheid op peil te houden. Bijvoorbeeld: voor vitamine C is de ADH 60 mg per dag terwijl het orthomoleculaire advies minstens 1000mg is.

Onlangs is er nieuwe informatie uit onderzoek beschikbaar gekomen. “Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat onze groente nauwelijks nog een nuttige stof als selenium bevat. (Mineralen worden door groente uit de grond gehaald, vitamines worden aangemaakt uit mineralen). Het is in ieder geval zo laag dat het eigenlijk niet meer te meten is, omdat de bodem in feite dood is.

Ook is bijvoorbeeld in een multi de samenstelling en de vorm van de mineralen erg belangrijk. In veel goedkope preparaten komen mineralen in verbindingen voor, zoals oxiden en carbonaten die kwalitatief beslist niet de eerste keus zijn. Bijvoorbeeld: magnesiumoxide is een laxeermiddel, het magnesium zal dus in de darmen niet of nauwelijks opgenomen worden, en door de laxerende werking zullen ook andere bestanddelen van de multi en van de voeding slechter opgenomen worden.

De vorm van een supplement kan van synthetische aard of op natuurlijke basis zijn. Alleen op natuurlijke basis is een supplement een meerwaarde voor het lichaam. De organische verbindingen zijn lichaamseigen en kunnen daardoor rechtstreeks in het lichaam opgenomen worden. De synthetische vorm zijn lichaamsvreemde verbindingen, kunnen dus niet door het lichaam opgenomen. Sterker nog, om het af te breken moet het lichaam nóg meer vitamines en mineralen verbruiken.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat vooral vrouwen een tekort komen aan: vitamine A, D, Fe (ijzer), Cu (koper), Se (selenium), Zn (zink). Diverse bevolkingsgroepen hebben lichte vitamine tekorten. Op den duur kan dit tekort (en tekort aan anti-oxidanten) leiden tot o.a. kanker en hart- en vaatziekten.

Aanvulling van een evenwichtig voedingspatroon of een dieet met een supplement is dikwijls noodzakelijk. Echter, geniet een zo volwaardig mogelijke voeding de voorkeur! Supplementen zijn niet in plaats van gezonde voeding, maar een aanvulling en ter preventie.

Preventief een multi slikken is beter dan klachten krijgen waar medicijnen voor nodig zijn.

Er zijn vele literatuurverwijzingen en onderzoeken waaruit het nut van toedienen van extra vitamines en mineralen, vetten en eiwitten blijkt:

  • foliumzuur bij open ruggetje
  • vitamine A bij borstkanker
  • vitamine C ter verhoging van weerstand bij verkoudheid
  • vitamine B6 en foliumzuur bij hart- en vaatziekten
  • vitamine E en fytotherapie preventief bij hart- en vaatziekten
  • selenium preventief bij (borst)kanker en uitwassen zware metalen
  • magnesium ná hartinfarct
  • vitamine B3 bij verhoogd cholesterol
  • magnesium en kalium bij verhoogde bloeddruk

Door de huidige gejaagde leefstijl waarin stress veel extra vitamines en mineralen in het lichaam verbruikt en homeostatische processen onderdrukt, behoren veel mensen en niet alleen de ouderen tot de risicogroepen om tekorten te ontwikkelen.

Het totaal van kosten binnen het kader van de gezondheidszorg dat ontstaat uit een foutief voedingsgedrag is schrikbarend hoog. Toch blijkt het eenvoudiger te zijn, een aantal capsules en tabletten voor te schrijven, dan geurende een langere periode het voedingsgedrag van patiënten te beïnvloeden! Op deze manier verdwijnen weliswaar een aantal symptomen maar de oorzaak wordt niet aangepakt.

 

Een uitstapje naar cholesterol:

Alle cellen hebben cholesterol nodig! Een cholesteroltekort verzwakt het afweersysteem, bevordert het ontstaan van kanker, kortom verstoort de hele stofwisseling. Een goede gevarieerde voeding rijk aan antioxidanten en goede omega-3 vetzuren, en liefst koolhydraatarm. Een gezonde uitgebalanceerde voeding is onontbeerlijk voor een gezond lichaam. Veel groenten en fruit, voedingsvezels, noten, vette vis en knoflook zijn voedingsmiddelen die ook invloed op het cholesterolgehalte hebben.

Onlangs is er een onderzoek gepubliceerd van de heer F. Muskiet van de universiteit Groningen, waaruit blijkt dat geheel Nederland aan een vitamine D tekort lijdt, ook levertraan. Die eetlepel levertraan van vroeger was niet zomaar!!