Orthomoleculaire geneeskunde

“Deze wetenschap gaat uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.”

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968 door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men ernaar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Orthomoleculaire geneeskunde legt de nadruk op het inzetten van de juiste stoffen, zoals vitamines, mineralen, aminozuren, en antioxidanten in de juiste hoeveelheden op het juiste moment. Door het voedingspatroon te analyseren en het klachtenpatroon te bespreken, wordt bepaald of en waar er eventueel een disbalans in het lichaam aanwezig is. Ook wordt er gekeken naar andere factoren, zoals stress, lichaamsbeweging, ontspanning en levensinstelling, omdat deze factoren tevens de balans in het lichaam bepalen.

                “Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding”

                             “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”

Hippocrates van Kos (460-373 v.Chr.)

 

Voeding m.b.t. ziekte en sport:

Bij voeding en ziekte is het van belang het lichaam te voorzien van de juiste factoren en voedingsstoffen om te herstellen of erger te voorkomen. Indien iemand ziek is, zijn er bepaalde mechanismen in het lichaam verstoord en werkt het aanpassingsvermogen van het lichaam niet (meer) optimaal. Iemand wordt meestal niet van het ene op het andere moment ziek. Over het algemeen ontwikkelt een ziekte zich geleidelijk. Om ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet verder ontwikkelt en/of het lichaam zich herstelt, kan voeding, eventueel aangevuld met supplementen, een belangrijke ondersteuning bieden.

Er zijn verschillende ziektebeelden waarbij, door middel van het aanpassen van het voedingspatroon, klachten kunnen worden verminderd of zelfs kunnen verdwijnen. Zo kan bijvoorbeeld het cholesterolgehalte door het aanpassen van het voedingspatroon (en bewegingspatroon) omlaag gebracht worden. Ook bij een te hoge bloeddruk, diabetes type 2, gewrichtsklachten, overgewicht, chronische pijn en darmklachten kan voeding een belangrijke factor zijn in het voorkomen van erger of verhelpen van de klachten. Zo zijn er vele indicaties.

Bij voeding en sport ligt de nadruk erop het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen om zo goed mogelijk te presteren, te functioneren, doelen te behalen en op lange termijn fit en gezond te blijven. Mensen die sporten en veel bewegen, verbruiken meer voedingsstoffen in het lichaam dan mensen die dat niet of minder doen. Deze voedingsstoffen zijn onder andere aminozuren (eiwitten), koolhydraten (suikers), vetten, vitamines en mineralen. Om gezond en fit te blijven moet een sporter voldoende en uitgebalanceerd eten. Het is belangrijk om op de juiste momenten de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen voor voldoende energie en herstel. Een sporter kan ook bepaalde doelen hebben, zoals het lopen van een marathon of het verkrijgen van meer spiermassa. Hierbij is de hoeveelheid en verhouding van voedingsstoffen in de voeding van essentieel belang.